Λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία, την οποία πραγματοποιεί ο οδοντίατρος με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα δοντιών του ασθενούς αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το χαμόγελο που ονειρεύονται!
Πώς γίνεται όμως η λεύκανση δοντιών;
Για τη διαδικασία της λεύκανσης τοποθετείται πάνω στα κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια μία λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ, η οποία απελευθερώνει οξυγόνο. Το οξυγόνο με τη σειρά του εξουδετερώνει τις χρωστικές ουσίες, χωρίς να φθείρει τα δόντια. Οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση των δοντιών είναι δύο:
- Υπεροξείδιο του υδρογόνου
- Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου
Οι δύο αυτοί λευκαντικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιεκτικότητες. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται συχνότερα.
Ποιες είναι οι τεχνικές λεύκανσης; Λεύκανση στο σπίτι ή λεύκανση στο ιατρείο;
Υπάρχουν 3 τεχνικές λεύκανσης:
- Λεύκανση στο ιατρείο.
Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου μισή-1 ώρα. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί επιμελής καθαρισμός των δοντιών ώστε να δράσουν σωστά τα υλικά μας . Στη συνέχεια ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης, ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει. Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στην οδοντική επιφάνεια των δοντιών που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση. Το υλικό παραμένει πάνω στα δόντια ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως 30 – 40 λεπτά). Τέλος οι οδοντίατροι ξεπλένουν το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό και λαμπρό χαμόγελο.
Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί 2 – 3 συνεδρίες ώστε το χρώμα των δοντιών να μεταβληθεί ικανοποιητικά. Άλλοι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με 2 συνεδρίες ενώ άλλοι με 4 συνεδρίες. Εμφανή αισθητά αποτελέσματα με τη λεύκανση στο ιατρείο συνήθως διακρίνονται μετά τη δεύτερη συνεδρία, ανάλογα πάντα με το χρώμα δοντιών του ασθενή και τη φωτεινότητα που επιθυμεί να επιτύχει ο ενδιαφερόμενος.
- Λεύκανση στο σπίτι.
Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος φορά ειδικά ναρθηκάκια λεύκανσης τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό σύμφωνα με τις οδηγίες που του έχει δώσει ο οδοντίατρος. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών. Στο πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται η λήψη αποτυπώματος, το οποίο θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει ειδικά εξατομικευμένα ναρθηκάκια λεύκανσης για τον ασθενή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και προκατασκευασμένα ναρθηκάκια για λεύκανση, τα οποία όμως δύσκολα εφαρμόζουν ακριβώς στο στόμα του κάθε ασθενή. Με τα προκατασκευασμένα ναρθηκάκια υπάρχει πιθανότητα η λευκαντική ουσία να προωθηθεί στα ούλα και να τα ερεθίσουν. Γι αυτό το λόγο είναι καλύτερο ο ασθενής να κατασκευάζει
ειδικά εξατομικευμένα ναρθηκακια στον οδοντίατρο που να του εφαρμόζουν ακριβώς πάνω στα δικά του δόντια.
Στο επόμενο ραντεβού δοκιμάζουμε αν εφαρμόζουν ακριβώς οι νάρθηκες στα δόντια του ασθενή. Αν όλα είναι καλά τότε ο οδοντίατρος παραδίδει τα ναρθηκάκια μαζί με τη λευκαντική ουσία στον ασθενή και του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του υλικού. Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί 3 – 4 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται περιοδικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος. Εμφανή αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 10 – 15 μέρες.
- Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι.
Είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Ανάλογα με την τεχνική και τη φιλοσοφία του κάθε οδοντιάτρου εκετελείται πρώτα μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι ή αντίστροφα εκτελείται πρώτα η λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή και σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.
Πολλές φορές οι ασθενείς αναρωτιούνται ποια μέθοδος αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα; Η απάντηση είναι οτι σε κάθε ασθενή “ταιριάζει” διαφορετική τεχνική λεύκανσης ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών του καθώς και τις συνθήκες της καθημερινότητας του.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί είναι οτι η διαφορά των δύο τεχνικών έγκειται στη διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης. Η λεύκανση στο σπίτι αποδίδει πιο έντονα και σταθερά αποτελέσματα στη διάρκεια του χρόνου. Από την άλλη μεριά η λεύκανση στο ιατρείο χαρίζει στον ασθενή άμεσα ένα λαμπερό χαμόγελο, όταν οι συνθήκες απαιτούν ένα γρήγορο φωτεινό αποτέλεσμα δοντιών.
Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;
Ο ασθενής που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της λεύκανσης δοντιών θα πρέπει :
- Να επισκέπτεται τον οδοντίατρο, ώστε να παρακολουθεί την πορεία της θεραπείας.
- Να μην καταναλώνει τροφές και ποτά με χρωστικές όπως π.χ. παντζάρια, κόκκινο κρασί ή κοκκινιστά φαγητά, κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες). Αυτή η προσεχτική διατροφή θα πρέπει να ακολουθείται και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας μετά την λεύκανση.
- Να τηρεί άριστη στοματική υγιεινή σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν λεύκανση ;
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει ένας ασθενής λεύκανση δοντιών είναι να έχει υγιή ούλα και δόντια. Ένας ασθενής με ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένα δόντια, υπολείμματα δοντιών κ.α. θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει τα παραπάνω και στη συνέχεια
να προχωρήσει στη λεύκανση δοντιών.
Είναι η λεύκανση βλαβερή για τα δόντια;
Όχι, καθώς πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο βελτιωμένα προϊόντα λεύκανσης που δεν είναι επιθετικά για τα δόντια όπως ήταν τα πρωτοεμφανιζόμενα λευκαντικά υλικά. Επιπλέον η λεύκανση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο με τη χρήση εγκεκριμένων
υλικών και τηρουμένων των οδηγιών του οδοντιάτρου η λεύκανση δεν μπορεί να καταστρέψει τα δόντια. Το μοναδικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί είναι μία ελαφριά ευαισθησία των δοντιών, η οποία δε διαρκεί πάνω από 2 – 3 μέρες και μπορεί να μειωθεί με ειδικά μέσα απευαισθητοποίησης που προτείνει ο οδοντίατρος.
Πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης ;
Η λεύκανση αποτελεί μία θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής της οποίας τα αποτελέσματα φθίνουν στη διάρκεια του χρόνου. Ο ίδιος ο ασθενής είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης. Όσο περισσότερο καπνίζει και πιο συχνά καταναλώνει τροφές ή ποτά με έντονες χρωστικές π.χ. καφές, κόκκινο κρασί, τσάι, παντζάρια, κεράσια κ.α. τόσο πιο σύντομα φθίνει το αποτέλεσμα της λεύκανσης και τα δόντια αποκτούν πάλι το αρχικό κιτρινωπό, καφέ ή γκρίζο χρώμα τους. Επίσης η καλή στοματική υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη συντήρηση ενός λαμπερού και φωτεινού χαμόγελου.
Σε κάθε περίπτωση το χρώμα των δοντιών δεν επανέρχεται στην αρχική σκούρα απόχρωση, απλά υποτροπιάζει και τότε απαιτείται η επαναληπτική δόση λεύκανσης κάθε 1 – 2 χρόνια.
Πονάει η διαδικασία της λεύκανσης ;
Η διαδικασία της λεύκανσης είναι μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό αρνητικό σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί είναι μία ελαφριά προσωρινή ευαισθησία των δοντιών η οποία διαρκεί από ελάχιστες ώρες ως 2 – 3 μέρες. Η ευαισθησία αυτή είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη με ειδικούς απευαισθητοποιητικούς παράγοντες (τζελ, οδοντόπαστες) τους οποίους συστήνει ο οδοντίατρος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Είναι δυνατόν η λεύκανση να βελτιώσει το χρώμα στεφανών, σφραγισμάτων κ.α. ;
Δυστυχώς όχι, καθώς τα προιόντα λεύκανσης μπορούν να δράσουν μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε υλικά προσθετικής αποκατάστασης.