Χειρουργική Στόματος

Χειρουργική Στόματος

Θεραπείες

Eξαγωγές φρονιμητών, χειρουργική αφαίρεση χαλινού, επιμήκυνση κλινικής μύλης – ουλικό χαμόγελο, αφαίρεση κυρτέων, τοποθέτηση εμφυτευμάτων και λοιπές χειρουργικές εργασίες γίνονται από ειδικό στοματικό χειρούργο.

01. Εξαγωγές Φρονιμητών

Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη είναι απαιτητικότερη σε σχέση με τις απλές εξαγωγές των υπόλοιπων δοντιών κυρίως λόγω της θέσης του δοντιού στο βάθος του στόματος,

02. Εκτομή Χαλινού

Η χειρουργική μικροεπέμβαση κατά την οποία κόβεται και αφαιρείται ο χαλινός του άνω ή κάτω χείλους ή του χαλινού της γλώσσας.

03. Ουλοπλαστική/Επιμήκυνση μύλης

Η μορφή και το σχήμα των ούλων μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του χαμόγελού μας.

04. Εμφυτεύματα:

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, όχι μόνο δείχνουν σαν τα φυσικά μας δόντια αλλά λειτουργούν και τα νιώθουμε και σαν αυτά.

Εξαγωγές Φρονιμητών

Διαδικασία εξαγωγής φρονιμίτη
Αν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει πλήρως, η εξαγωγή του δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός οποιουδήποτε άλλου δοντιού. Εάν ο φρονιμήτης είναι έγκλειστος ή και ημιέγκλειστος, η εξαίρεση του ακολουθεί μία πιο σύνθετη χειρουργική διαδικασία.

Γενικότερα η εξαγωγή ενός φρονιμίτη είναι απαιτητικότερη σε σχέση με τις απλές εξαγωγές των υπόλοιπων δοντιών κυρίως λόγω της θέσης του δοντιού στο βάθος του στόματος, που δυσκολεύει τον οδοντίατρο στις κινήσεις του. Επιπλέον , λόγω της στενής γειτνίασης των ριζών του φρονιμίτη με τα νεύρα των γνάθων, καθώς και με το ιγμόρειο άντρο αν αναφερόμαστε σε φρονιμήτες της άνω γνάθου, επιβάλλεται η λήψη ακτινογραφίας ώστε να είναι σαφής η σχετική θέση τους για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.

Η διάρκεια και η δυσκολία της επέμβασης εξαγωγής του φρονιμίτη εξαρτάται από:

Το βαθμό εγκλεισμού, δηλαδή πόσο βαθιά κάτω από τα ούλα μέσα στο οστό είναι το δόντι.

  • Το μέγεθος και το σχήμα των ριζών του δοντιού.
  • Τη γωνία με την οποία ανατέλλει.
  • Το βαθμό πρόσβασης στο δόντι που έχει ο οδοντίατρος.
  • Την ηλικία και την κατάσταση υγείας του ασθενή.
  • Την απόσταση των ριζών του δοντιού από τα νεύρα της γνάθου.

Στο ιατρείο μας οι εξαγωγές αυτής της κατηγορίασ αναλαμβάνονται από εξειδικευμένο χειρουργό στόματος , ώστε σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μας να θεραπευτεί με τον λιγότερο παρεμβατικό καθώς και ασφαλέστερο τρόπο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, αλλά σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, σε πολλαπλή εξαγωγή όλων των φρονιμιτών, ή σε ασθενείς με ειδικές ανάγκες ή με οδοντιατρικές φοβίες, μπορεί να επιλεγεί να γίνει υπό γενική αναισθησία στο χώρο ενός νοσοκομείου.

Εκτομή Χαλινού

Είναι η χειρουργική μικροεπέμβαση κατά την οποία κόβεται και αφαιρείται ο χαλινός του άνω ή κάτω χείλους ή του χαλινού της γλώσσας. Χαλινός ονομάζεται ένα τμήμα μαλακού ιστού που ξεκινάει από το εσωτερικό των χειλιών ή της γλώσσας και καταλήγει στα ούλα.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι χαλινοί?

  • Σε κάποιες περιπτώσεις οι χαλινοί προκαλούν υφιζήσεις.
  • Είναι πιθανό να δημιουργήσουν μεγάλο κενό μεταξύ των κεντρικών τομέων της άνω γνάθου.
  • Σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην ομιλία, και μακροπρόθεσμα λεκτικά προβλήματα.

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η αφαίρεση του χαλινού, διαδικασία απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον ασθενή που συνήθως ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ουλοπλαστική/Επιμήκυνση μύλης:

Η μορφή και το σχήμα των ούλων μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του χαμόγελού μας.

Οι σύγχρονοι κανόνες αισθητικής ορίζουν ότι σε ένα αρμονικό χαμόγελο δεν θα πρέπει τα ούλα να φαίνονται πάνω απο 3 χιλιοστά του μέτρου. Διαφορετικά η κατάσταση ορίζεται σαν “ουλικό χαμόγελο” το οποίο μπορεί να είναι αισθητικό θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους…

Μια απλή παρατήρηση του σχήματος των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στη παραπάνω διάγνωση: αν τα δόντια είναι μικρά και τετράγωνα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει περίσσεια ούλων που τα καλύπτει, οδηγώντας στην υπερβολική εμφάνιση ούλων στο χαμόγελο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατό με μια απλή ουλοπλαστική επέμβαση να γίνει διόρθωση της θέσης των ούλων και να υπάρξει θεαματική βελτίωση στην εικόνα του χαμόγελου.

Ομοίως, σε περιπτώσεις ασυμμετρίας των ούλων, όπου κάποια δόντια εμφανίζονται μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, η ουλοπλαστική και ουλεκτομή μπορεί να ομορφύνει το χαμόγελο επαναφέροντας τα ούλα στις σωστές τους θέσεις.

Επιπλέον, τα ούλα μας έχουν πολύ σημαντικό λέιτουργικό ρόλο. Η χρήση ορθοδοντικών συσκευών ή η χρήση φαρμάκων, όπως φάρμακα για την πίεση, την επιληψία ή που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχευση οργάνων μπορεί να δημιουργήσουν υπερπλασίες, οι οποίες δυσχεραίνουν την στοματική υγιεινή και δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η αισθητική ή και η λειτουργικότητα στις περιπτώσεις αυτές, προχωρούμε σε αφαίρεση των υπερπλασιών, δίνοντας στα ούλα μια φυσιολογική μορφή η οποία επιτρέπει και την σωστή στοματική υγιεινή.

Εμφυτεύματα

Τι είναι το εμφύτευμα;

Στην οδοντιατρική ορολογία, λέγοντας εμφυτεύματα ή οδοντικό εμφύτευμα, εννοούμε μια τεχνητή ρίζα δοντιού κατασκευασμένη από διάφορα μέταλλα ή άλλα βιοσυμβατά υλικά, που τοποθετείται στο οστό των γνάθων για να στηρίξει ένα δόντι, μια γέφυρα ή μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία. Συνηθέστερα το υλικό κατασκευής τους είναι το τιτάνιο, ένα βιοσυμβατό μέταλλο που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην ορθοπεδική για ανάταξη καταγμάτων. Πλέον η εναλλακτική λύση της αποκατάστασης της μερικής ή ολικής νωδότητας των ασθενών είναι πραγματικότητα και αποτελεί μια λύση πειραματική αξιόπιστη, βάσιμη και εφικτή, με άριστες προδιαγραφές για ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Από τι αποτελείται ένα οδοντικό εμφυτεύματα;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε τα μέρη ενός δοντιού προκειμένου να γίνει αντιληπτή και η αντιστοιχία αυτών με τα μέρη ενός εμφυτεύματος. Το φυσικό δόντι αποτελείται από την
μύλη και την ρίζα. Η μύλη είναι το τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα και βρίσκεται πάνω από την γραμμή των ούλων, ενώ η ρίζα δεν είναι ορατή στο στόμα γιατί βρίσκεται κάτω από την γραμμή των ούλων μέσα στο οστό της γνάθου. Για να περιγράψουμε το οδοντικό εμφύτευμα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι αποτελείται από τρία τμήματα αντί για δύο που απαρτίζουν το φυσικό δόντι. Πρόκειται για το ίδιο το οδοντικό εμφυτεύματα που τοποθετείται στο οστό της γνάθου και αντικαθιστά την ρίζα, από τον σύνδεσμο που συνδέει το εμφύτευμα με το τρίτο τμήμα και το τρίτο τμήμα το οποίο είναι η θήκη, που αντικαθιστά την μύλη του δοντιού που αναφέρθηκε παραπάνω.

Πότε χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα;

Η απώλεια ενός φυσικού δοντιού λόγω τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου, τραύματος ή ηλικίας επιβάλλει και απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της νωδής περιοχής από κάποιο οδοντικό εμφύτευμα, προκειμένου να προστατευθεί και η υγεία των γειτονικών δοντιών αλλά και των μαλακών ιστών που τα περιβάλλει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

  1. Προστασία των παρακειμένων, της νωδότητας, οδοντικών ιστών, καθώς δεν απαιτείται τρόχισμα των δοντιών για την αποκατάσταση του ενός ελλείποντος.
  2. Διατήρηση του ύψους του φατνιακού οστού στις θέσεις απώλειας των δοντιών λόγω της οστεοενσωμάτωσης με το εμφύτευμα.
  3. Αισθητική καθώς είναι πιστή αντιγραφή του φυσικού δοντιού, ενώ διατηρείται και το περίγραμμα των μαλακών ιστών (ούλων) που περιβάλλουν το εμφύτευμα.
  4. Μασητική ικανότητα άριστη, αποφεύγοντας την αστάθεια των κινητών προσθετικών εργασιών.
  5. Μακροχρόνια λύση και απόλυτα προβλέψιμη ως προς το αποτέλεσμα.
  6. Σε βάθος χρόνου είναι οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις γέφυρες και τις ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες οι οποίες κάποια στιγμή πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση.
  7. Άνετη ομιλία, αποκατάσταση του σχήματος του προσώπου, επομένων και τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Το μόνο αρνητικό των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η αναμονή ως προς την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της νωδότητας (περίπου 2-3 μήνες). Αναμονή που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης πριν γίνει η φόρτιση τους με το προσθετικό μέρος ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο και απόλυτα σταθερό σύνολο με το οστούν της γνάθου.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα είναι το κόστος. Επίσης σχετικό θα λέγαμε αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια απόλυτα προβλέψιμη και μακροχρόνια λύση, η οποία δεν χρίζει αντικατάστασης
σε βάθος χρόνου.

Εμφυτεύματα Περιστέρι, Χειρουργική Στόματος, Οδοντίατρος Περιστέρι Αττικής - Δρ. Στέλλα Τσοπάκη

Προγραμματίστε τώρα

το ραντεβού σας με την γιατρό

Καλέστε μας